Realisatie Zeesluis | BAM

Realisatie Zeesluis

Aan de ingang van het Noordzeekanaal bij IJmuiden bouwt aannemersconsortium OpenIJ in opdracht van Rijkswaterstaat een nieuwe grote zeesluis. Die geeft toegang tot de Amsterdamse havenregio. De nieuwe zeesluis is 500 meter lang, 70 meter breed en 18 meter diep; de grootste zeesluis ter wereld! In januari 2016 is gestart met de bouw. Na oplevering is de Amsterdamse haven elk uur van de dag bereikbaar, zo behoudt de Amsterdamse havenregio haar internationale allure. Een team Haldu Helden levert in opdracht van OpenIJ een essentiële bijdrage aan dit prestigieuze project.

Een echt Hollands staaltje bouwkunst

De Noordersluis in IJmuiden bereikt in 2029 het einde van zijn technische levensduur. Ook is de sluis te klein geworden voor de steeds grotere zeeschepen. Daarom bouwt aannemersconsortium OpenIJ in opdracht van Rijkswaterstaat een nieuwe, grote zeesluis. Deze laat straks toe dat grotere schepen ook bij laag water vlot en veilig door het Noordzeekanaal varen. Een echt Hollands staaltje bouwkunst waarin allerlei disciplines ‘waterdicht’ bij elkaar komen.

Inzet van Haldu Helden

Aannemersconsortium OpenIJ bestaande uit onder andere BAM-PGGM, is verantwoordelijk voor het ontwerpen, bouwen, financieren en gedurende 26 jaar onderhouden van de nieuwe zeesluis. BAM Infra is al jarenlang een gewaardeerde opdrachtgever van Haldu Groep en zij klopten ook voor deze megasluis aan bij Haldu Groep met het verzoek een speciaal team van Haldu Helden samen te stellen. Robbert Muller is namens Haldu Groep accountmanager voor dit project. “In eerste instantie vroegen zij ons invulling te geven aan een ploeg van vakmensen die specifiek het binnenhoofd van de nieuwe sluis kunnen bouwen.” Wanneer een sluis de overgang vormt tussen binnen- en buitenwater wordt gesproken over een binnen- en buitenhoofd. Het binnenhoofd grenst direct aan het binnenwater en andersom.”

Essentieel: de allerbeste vakmensen

Robbert: “We zijn vanaf de start bij dit project betrokken, tot en met de finale afronding. Een grote uitdaging is dat we voor dit werk écht ervaren specialisten bij elkaar moesten zien te krijgen. Een binnenhoofd bouwen luistert zeer nauw en we zijn opzoek gegaan naar de allerbeste vakmensen. Die hebben we gevonden en dit team van Haldu vakmensen bestaat uit een zeer ervaren en meertalige voorman, die ook direct aanspreekpunt is voor de BAM, met twee keer vier ploeggenoten. Zij zijn ervaren en goed op elkaar ingespeeld en er wordt in ploegendienst bijna 24 uur per dag doorgewerkt. Onze voorman stuurt ook deels vakmensen van onze concullega aan, dus er wordt collegiaal samengewerkt op dit project.”

“Het is een enorme uitdaging en we gaan die professioneel aan”

Nieuwe collega's 

Zie jij jezelf al werken aan dit wereldproject? Ga dan nu naar de vacaturepagina en solliciteer op een van de openstaande functies!

Niet de vacature kunnen vinden die je zoekt?

Ontvang nieuwe vacatures voor deze zoekopdracht per e-mail. Maak een Jobalert.

Maak een Jobalert